Poll: Flori preferate
Care sunt florile dumneavoastra preferate?
Newsletter
Email:
Prima pagina | Chisinau | Cine sunt liderii unioniști de la Chișinău sau de ce este dispersată mișcarea unionistă din Republica Moldova?

Cine sunt liderii unioniști de la Chișinău sau de ce este dispersată mișcarea unionistă din Republica Moldova?

Marime caractere: Micsoreaza font-ul Mareste font-ul
Stiri de ultima ora

În timp ce sondajele arată creșterea de la an la an a numărului moldovenilor care își doresc unirea cu România, mișcarea unionistă devine tot mai dispersată.

În timp ce forțele pro-ruse s-au consolidat în Partidul Socialist al lui Igor Dodon și obține rezultate impresionante la alegeri, organizațiile și partidele care se declarăunioniste suntnumeroasese, iar liderii nu se înțeleg între ei. Iar ideea unui front comun care ar accelera procesul unirii celor două maluri ale Prutului pare departe de a fi realizabilă. Mai mult, printre liderii unioniști s-au infiltrat mai multe persoane care ridică semn de întrebare.

Sfatul Țării 2 – Forumul Democrat al Românilor din Moldova

În primăvara anului 2016 a fost făcută o tentativă de a uni într-un singur nucleu mai multe organizații și lideri de opinie care se declară unioniști. Astfel, la 24 aprilie 2016, patru organizaţii non-guvernamentale pro-unioniste din Chişinău, Forumul Democrat al Românilor din Moldova, condus de poetul şi scriitorul Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, Asociaţia Veteranilor de Război „Tiras-Tighina”, în frunte cu Anatol Caraman, Asociaţia obştească „Credinţă Patriei”, lider -Ghenadii Cosovan şi Blocul Unităţii Naţionale, dirijat de Constantin Codreanu, actualul deputat în Legislativul de la București, au constituit Sfatul ţării 2, un for al unioniştilor din Republica Moldova.

Membrii Partidului Democrat – împotriva unionismului

Printre cei 138 de membri a Sfatului Ţării 2, inclusiv personalităţi marcante s-au strecurat şi dintre cei, care au militatîmpotriva unionismului, dar şi membri ai PDM din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele formaţiunii. Aceasta ne determină să credem că, fruntaşul democratar controla un segment important al mişcării unioniste din Republica Moldova.

Printre aceștea este ex-ministrul de Interne, Ghenadii Cosovan, liderul uneia dintre cele patru organizaţii fondatoare ale Sfatului ţării 2 şi se regăseşe în for, pe poziţia 41 (lista a fost întocmită în ordine alfabetică). Colonelul Cosovan a deținut funcția de viceministru de Interne în perioada regimului comunist al lui Vladimir Voronin. După căderea regimului, colonelul Cosovan, trecut în rezervă, revine în spaţiul public pentru a promova necesitatea creării unei alternative pentru Uniunea Europeană, în baza ţărilor CSI, argumentul principal fiindafinităţile spirituale între poporul rus şi moldovenesc. Mai mult, la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Ghenadie Cosovan candidează pe poziţia a opta, pe lista Partidului Umanist din Moldova (PUM), al cărui lider era fostul şef al Securităţii moldoveneşti, Valeriu Pasat, un apropiat al politicianului rus, Anatol Ciubais. Partidul Umanist, al cărui membru era şi Ghenadie Cosovan, opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Suntem pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Belarus-Kazahstan-Rusia, ne vom sincroniza acţiunile în această direcţie cu Ucraina. Ţinând cont de experienţa Europei occidentale de creare a Pieţei Comune, vom elabora - de comun acord cu Rusia, Ucraina, Belarus, alte state parteneri - politici de creare a unui spaţiu economic unic, scria în programul electoral al PUM din 2010.

Începând cu anul 2014, Ghenadii Cosovan devine un invitat permanent al emisiunilor de la postul de televiziune „Publika TV”, al cărui beneficiar final este Vladimir Plahotniuc. În iulie 2014, colonelul Cosovan înregistrează organizaţia obştească „Credinţă Patriei”, care îşi propune consolidarea veteranilor războiului din 1992, veteranilor MAI, SIS, CNA, Ministerului Aparării, precum şi a văduvelor şi părinţilor celor căzuţi la datorie.

Cosovan s-a expus în repetate rânduri,din studioul „Publika TV”, în special la emisiunea „Fabrika”, pentru stabilitatea politică a Republicii Moldova. Se manifestă îndeosebi, atunci când poliţia anunţă despre deconspirarea organizaţiilor care intenţionau să atenteze la puterea aleasă constituţional. Este un critic vehement al Platformei „DA”, anunţă permanent în mass-media despre pericolul unor lovituri de stat, iar în umbra acestora ar sta liderii opoziţiei guvernării conduse de Plahotniuc. „Veteranii războiului de pe Nistru vor riposta blocării arterelor naţionale de către organizatorii protestelor antiguvernamentale. Acesta nu e un gest de disperare, e o acţiune de a organiza forţele naţionale pentru a riposta celor, care vor să ne deturneze ţara. Ani la rând noi ne-am făcut meseria, noi am fost nevoiţi să contribuim la menţinerea securităţii naţionale, când organele de drept nu-şi făceau treaba”, a declarat Ghenadie Cosovan într-o conferinţă de presă.

Cosovan a participat activ la organizarea marşului unionist din 27 aprilie 2016 şi a congresului de organizare a Sfatului ţării 2: Noi, ofițerii de război, armata și soldații, suntem gata să punemumărul la Unire. La aceasta se reduce activitatea colonelului Cosovan pentru unire.

Controversatul om de afaceri şi colonel în rezervă al Ministerului de Interne, Vladimir Maiduc este membru activ al Partidului Democrat. Până la venirea sa, în 2012, la şefia Securitate internă a Ministerului de Interne (SPIA), Vladimir Maiduc a fost consilier din partea PDM în Consiliul raional Ialoveni.

Vladimir Maiduc a fost remarcat în viaţa publică, fiind în funcţia de vice-comisar pentru activităţi operative a Comisariatului General de Poliţie al municipiului Chişinău. În anul 2007, Vladimir Maiduc candidează pentru funcţia de consilier al municipiului Chişinău pe lista Partidului Conservator, formaţiune politică care este departe de ideile unioniste. Membrul Partidului Conservator trebuie să militeze pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, pentru ridicarea prestigiului Republicii Moldova în lume, se arată în statutul PC.

La alegerile locale din 2011, Maiduc reuşeşte să ajungă consilier, de data aceasta din partea PDM, în consiliul raional Ialoveni. În anul 2012 este numit şef al Serviciului de securitate internă al MAI de către ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean. Vladimir Maiduc părăseşte fotoliul de la MAI în urma unor neînţelegeri cu Recean, fiind supărat că nu l-a avansat în gradul de general.

Până a reveni la Ministerul de Interne, Vladimir Maiduc reuşeşte să pună pe roate câteva firme profitabile. În toamna anului 2014, Vladimir Maiduc înregistrează organizaţia obştească Contra corupţiei, scopul anunţat fiind demascarea acţiunilor de corupţie în instituţiile statului. Activitatea organizaţiei nu pare a fi una fructuoasă, limitându-se la organizarea câtorva flash-moburi la sediul PLDM.

În martie 2016,Vladimir Maiduc îi uimeşte pe cunoscuţii săi prin eforturile depuse la organizarea marşului unionist şi a congresului de constituire a Sfatului ţării 2, fiind pe poziţia 82 pe lista forului.

În iulie 2016, Comisia Electorală Centrală a publicat pe pagina sa oficială rapoartele financiare ale partidelor politice din Moldova pentru prima jumătate a anului 2016. Vladimir Maiduc apare cel mai generos printre toţi cei care au făcut donaţii partidelor. El a oferit Partidului Democrat cei mai mulți bani - nici mai mult, nici mai puțin, 500.000 de lei.

Din Sfatul Ţării 2 face parte şi fostul poliţist Victor Alexeev. Victor Alexeev este şeful fialialei Chişinău a Partidului Social Democrat din România. Victor Alexeev mai este şi preşedintele unei noi formaţiuni de stânga din Republica Moldova,Noua Opţiune Istorică, careeste de fapt o relansare a Partidului Naţional Român, înregistrat la Chişinău în 1992. Formaţiunea şi-a propus să colaboreze cu partidele din comunitățile europene, în special cu Partidul Socialiștilor Europeni și Internaționala Socialistă, partide cu care de fapt, a stabilit relaţii de colaborare şi PDM.

Activitatea politică a lui Alexeev nu sfârşeşte aici.La începutul anului 2016,Alexeev, susţinut de alţi foşti poliţişti, care se declară unionişti, inclusiv Ghenadie Cosovan şi Anatol Caraman, formeazăPlatforma civică „Dreptate şi adevăr”, care îşi propune să devină o alternativă a Platformei „Demnitate şi Adevăr”.

„DA” ne-a dezonorat complet şi s-a unit cu forţele pro-ruse, pro-imperiale şi acum ei să declare public că vor opri parcursul european. Cu noua guvernare, care este legitim aleasă, noi sperăm că implementarea Acordului de Asociere cu UE se va începe în scurt timp. Ne-am propus o platformă civică de comunicare cu actuala guvernare, de comunicare cu Parlamentul RM, care se va numi „Dreptate şi Adevăr”, a argument Alexeev într-o conferinţă de presă. Fostul poliţist a mai spus că de la început a susţinut acţiunile Platformei DA şi a fost de acord cu toate revendicările ei, însă la un moment dat membrii acesteia şi-au arătat toată demnitatea.

Alexeev este invitatul mai multor emisiuni de la televiziunile lui Plahotniuc, în cadrul cărora a criticat dur opoziţia. Ultima acţiune a lui Alexeev şi a membrilor Platformei „Dreptate şi adevăr” a fostsolicitarea adresată guvernării privind evacuarea forţată a corturilor protestatarilor din PMAN.

Preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman, face parte din grupul de iniţiativă pentru instituirea Sfatului ţării 2 şi se regăseşte pe poziţia 25 în lista membrilor forului. Este cofondator al Platformei „Dreptate şi adevăr”. Invitat al mai multor ediţii ale emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, colonelul Caraman şi-a expus poziţia sa pro-unionistă, dar şi a avertizat permanentdespre pericolul din Est şi potenţialul distructiv al opoziţiei. „Este vorba de mijloace pentru a fi folosite în misiuni bine chibzuite din timp”, a declarat la „Publika TV” atunci cândpoliţiadin Chişinăuanunţa că a descoperit muniţii . Tot el a menționat că deține informații din surse credibile, că în ultimul timp, 15 generali și ofițeri de informații și securitate ruși au pătruns pe diferite căi în Republica Moldova. Scopul acestor forțe este să pună sub control Chișinăul. Pe teritoriul Republicii Moldova se observă mai mulți dușmani, dar principalul este spionajul Federației Ruse, care are drept scop de a destabiliza situația politică, consideră Caraman.

Numele lui Dragoş Galbur devine cunoscut în timpul Revoluţiei din aprilie 2009, când era un simplu student de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău. Deşi declara deschis că este pro-unionist şi că ar fi participat la manifestaţiile de protest, Galbur, spre deosebire de colegii săi de la medicină, dar şi de la alte instituţii de învăţământ din ţară, scapă de persecuţia poliţienească din perioada respectivă. Unica incriminare care i se face atunci lui Galbur, este că ar fi incendiat un drapel românesc, lucru negat de acesta. Autorul este Pavel Grigorciuc, cum să incendiez eu tricolorul, dacă îl port în suflet, declara la acea vreme Galbur.

După absolvirea facultăţii, Galbur devine medic-rezident la o clinică stomatologică din Capitală. După preluarea controlului Ministerului Sănătăţii de către PDM, Dragoş Galbur ajunge, fără a avea pregătirea şi experienţa necesară, şef al Direcţiei relaţii externe şi integrare europeană din cadrul instituţiei respective.

Este finul de cununie al parlamentarului român, Eugen Tomac, fost consilier de stat la Departamentul Relaţii Internaţionale şi Politici Europene din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în perioada lui Traian Băsescu

Dragoș Galbur și-a permis în repetate rânduri să ofenseze pe rețelele de socializare atât cadre medicale cu renume în domeniu, cât și oameni din afara sistemului. În special, Dragoș Galbur a intrat în atenția opiniei publice, după ce a calificat oamenii din Moldova drept „popor de râsuri”.

Dragoş Galbur se află pe poziţia 58 în lista membrilor Sfatului ţării 2. Jurnalistul PRO TV, Vitalie Cojocaru, îi reproşa lui Galbur pe pagina sa de socializare: De ce au ajuns unii unioniști să se asocieze cu un Guvern care nu este dorit de 80-90 la sută din populația Republicii Moldova? De ce? Nu înțeleg. De exemplu, Dragoș Galbur, declarat unionist, dar eu nu-l mai cred – munceşte pentru un minister condus de PD, într-un Guvern al PD-ului, un guvern fără credibilitate şi instalat prin multiple ilegalităţi. Acest „unionist” susţine Unirea, dar apără Guvernul.

Preşedinte al Sfatului Ţării 2 a fost ales scriitorul Nicolae Dabija. Deşi pe parcursul anilor s-a arătat drept un unionist înflăcărat, Nicolae Dabija are şi schelete în dulap. În noiembrie 1978, Nicolae Dabija a fost primit în rândurile PCUS, iar din 1975 şi până în 1982 a fost secretar al organizaţiei comsomoliste a Uniunii Scriitorilor din Moldova. La Congresul XVIII al ULCT din Moldova a fost ales membru al Comitetului Central al Comsomolului din Moldova, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de lucru cu tineretul de creaţie a CC al Comsomolului şi a fost şi vice-preşedinte al comitetului moldovenesc de prietenie sovieto-vietnameză. A fost participant la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Moscova şi a fost decorat cu Diploma de Onoare a CC al Comsomolului din Uniunea Sovietică şi a CC al Comsomolului din Moldova. La 4 mai 1988, în plin proces de renaştere naţională, Nicolae Dabija susţinea că în perioada 1941–1944, părinţii lui s-au aflat sub ocupaţie (română, desigur) şi că limba română este o limbă străină pentru el.

În februarie 1990, cotidianul guvernamental „Sovietskaia Moldavia”, publică o adresare a unui grup de intelectuali, printre care şi Dabija, prin care, de asemenea, sunt condamnaţi participanţii la manifestarea anticomunistă din 28 ianuarie 1990: Oameni buni! Evenimentele din Moldova pot să ia o turnură imprevizibilă, dacă toţi noi vom continua să ne comportăm într-un mod iresponsabil. Ceea ce s-a întâmplat duminică, 28 ianuarie, dovedesc că luciditatea şi corectitudinea sunt înlocuite cu scandaluri, cu scandarea lozincilor extremiste, cu acţiuni necontrolate. Noi, oamenii de cultură, ne adresăm către toţi locuitorii republicii cu următorul apel. Să cugetăm asupra acţiunilor noastre, să dăm dovadă de cultură politică în discuţii, în conversaţii. Nicio societate nu poate să-şi rezolve problemele folosind violenţa ca singur instrument. Acest adevăr a fost confirmat întru totul de evenimentele din Carabahul de Munte, Armenia şi Azerbaidjan. Noi considerăm că în republica noastră au venit la conducere oameni care înţeleg situaţia altfel decât predecesorii lor. Este în curs de pregătire plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, care intenţionează să facă lumină asupra mai multor lucruri, să dea o apreciere situaţiei actuale, să identifice o soluţie pentru a depăşi această situaţie de impas. Noi vă îndemnăm pe voi, oameni de bună credinţă, să fiţi mai echilibraţi, să nu le permitem să ne ducă cu atâta uşurinţă de nas tot felul de aventurieri care proclamă lozinci negândite şi doar provoacă dezordine şi haos cu manifestaţiile lor şi cu mitingurile neautorizate, şi care – noi suntem siguri de asta – niciodată nu vor duce la soluţionarea problemelor republicii şi la înflorirea ei.

La fel ca şi deputaţii Interfrontului, Nicolae Dabija nu votează la 27 august 1991, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Ulterior se va justifica prin faptul că şi-a dorit din start unirea cu România.

În 18, anul centenarului, activitatea pretinșilor unioniști enumerați mai sus, cu excepția lui Codreanu, nu s-a făcut văzută. La fel, nu s-a remarcat nici Sfatul Țării 2.

După ce în prima perioada a anului 2018 mai multe localități din Republica Moldova, în special unde predominau consilierii din partea PDM, au semnat declarații de unire cu România, după luna iulie totul a rămas o amintire. Iar în toamnă Vladimir Plahotniuc a anunțat vectorul „Pro Moldova”.

O eventuală unire a Republicii Moldova cu România nu îi este convenablă lui Plahotnic, nici sub aspectul activităţii sale economice controversate. Atunci care este interesul lui Plahotniuc, liderul unui partid de statalişti convinşi, pentru mişcarea unionistă, promovată intens – de parcă ar fi angajat o agenție marketing online – de către unii adepţi ai săi şi de mass-media pe care o controlează?

Ultimele sondajearată că numărul unioniştilor ar constitui 35 la sută din populaţia Republicii Moldova, iar dacă printre respondenţi ar fi şi reprezentanţi ai diasporei, numărul adepţilor unirii Republicii Moldova cu România ar putea depăși cifra de 50 la sută. Este un segment destul de important, mai ales în condiţiile când Platforma “DA”, la fel ca şi PDM şi PSRM, se declară pentru statalitatea Republicii Moldova. Cel mai probabil, prin controlul unui segment al mişcării unioniste, dar şi prin exploatarea spiritului unionist, fruntaşul PDM încearcă să-şi facă capital politic şi să sporească numărul alegătorilor.

Adauga la: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Comentarii (0 afisat):

Afiseaza comentariul tau comment

Validare captcha:

 
Alte articole din Chisinau
Stiri de ultima ora
Afaceristul suspectat de spalare de bani prin Moldova a fost retinut in Rusia
Leonid Katz, un presupus organizator al unor scheme de spalare de bani in Republica Moldova, cetatean al Israelului, originar din regiunea Stavropol, a fost arestat ...
Stiri de ultima ora
Metamorfoza lui Gofman și noile dezvăluiri „senzaționale” despre furtul miliardului
Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului de combatere și spălare a banilor, lovește din nou, doar că de pe cealaltă parte a baricadei. ...
Stiri de ultima ora
Cine sunt liderii unioniști de la Chișinău sau de ce este dispersată mișcarea unionistă din Republica Moldova?
În timp ce sondajele arată creșterea de la an la an a numărului moldovenilor care își doresc unirea cu România, mișcarea unionistă devine tot mai dispersată....
Stiri de ultima ora
Zinaida Greceanîi a fost invitata in Turcia de Erdogan
Zinaida Greceanîi, liderul PSRM va efectua o vizita in Turcia la invitatia lui Erdogan, totodata presedintele Partidului Justitie si Dezvoltare. ...
Stiri de ultima ora
Marsul LGBT s-a incheiat fara incidente
In premiera, anul acesta, marsul Fara Frica organizat de comunitatea LGBT In Chisinau, a ajuns la punctul final fara niciun fel de incidente majore sau contra-manifestatii cum s-a intamplat in alti ani. ...
seopower

  • email Trimite catre un prieten
  • print Versiune de imprimare
  • Plain text Text
  • Share prin facebook Trimite prin facebook
  • Share prin Twitter Trimite prin Twitter
  • Trimite prietenilor prin yahoo messenger Trimite prin Messenger

Gaseste-ti jumatatea online

Acest lucru se datoreaza faptului ca este o modalitate eficienta, care ne ofera sansa de a cunoaste mai multe femei Bucuresti intr-un timp mai scurt ...
Articol intreg

Despre prietenie

Sa nu legi niciodata prietenie cu omul pe care nu-l poti respecta (Charles Darwin)

Ecocardiografia Doppler - Carte si informatii generale

In principiu, ecocardiografia este un procedeu medical prin care inima este explorata cu ajutorul ultrasunetelor. Exista mai multe tipuri ale acestui procedeu, cele mai frecvente fiind:
Horoscop
Horoscop Berbec Horoscop Taur Horoscop Gemeni Horoscop Rac Horoscop Leu Horoscop Fecioara Horoscop Balanta Horoscop Scorpion Horoscop Sagetator Horoscop Capricorn Horoscop Varsator Horoscop Pesti
 
Follow ora7 on Twitter
Etichete
Nu exista eticheta pentru acest articol
Noteaza acest articol
0
Spatiu Publicitar