Poll: Flori preferate
Care sunt florile dumneavoastra preferate?
Newsletter
Email:
Prima pagina | Cultura | Povesti de mahala

Povesti de mahala

Marime caractere: Micsoreaza font-ul Mareste font-ul
Cultura Povesti de mahala

Prima monografie despre „Istoriile periferiei” bucureştene, scrisă de Georgiana Sârbu, va fi lansată cu vin şi lăutari în Capitală. Spaţiul mahalalei i-a atras dintotdeauna, ca un magnet, pe scriitorii noştri, care au găsit aici personaje memorabile, femei uşoare, pătimaşe, bărbaţi robuşti, toţi o sursă de inspiraţie neostoită pentru cărţi.

Lumea marginală şi periferia adună o panoplie de indivizi trăind la limita sărăciei, cârciumărese, chivuţe, ologi, ceferişti cu un limbaj pestriţ, descrişi în cărţile lui Eugen Barbu, George Mihail Zamfirescu, dar şi în romanele lui Radu Aldulescu, despre mahalaua contemporană.
 
Autoarea Georgiana Sârbu, în vârstă de 31 de ani, a realizat prima monografie românească a temei periferiei, în volumul
„Istoriile periferiei. Mahalaua în romanul românesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu”, care va fi lansat, cu vin şi lăutari, de Cartea Românească, în Capitală, la începutul acestui an.

„Maidanul cu dragoste”
 
Meritul autoarei este acela că păstrează în monografia ei parfumul mahalalei de altădată, trecând agale, în drumul către centru, prin periferia sentimentală, în timp
 ce „trage cu ochiul” la Sultana şi Domnica, fetele care-şi dau dragostea pe bani, sau la Steluţa Muta, Creaţa şi Bica Şchioapa, personaje care au dat culoare unor romane celebre.
 
Cea mai veche meserie din lume, prostituţia, nu lipseşte niciodată de la marginea lumii, locuri destinate, se pare, promiscuităţii. „Meserie, mă, ca oricare alta... oameni săraci, ne mai câştigăm o pâine care cum putem”, spunea George Mihail Zamfirescu, în „Maidanul cu dragoste” (1933).
 
Lume a contrastelor, mahalaua nu este numai o prelungire a oraşului, ci un organism
cu o viaţă proprie, de obicei cu reguli aparte. Timpurile mahalalei sunt urmărite de autoare, aşa cum apar în romanele româneşti.
 
Maidanul plin de gunoaie, un aluat în care dospeau tot felul de mirosuri, este flancat de casele din chirpici, care le dădeau mahalagiilor lui Barbu atât sentimentul proprietăţii, cât şi un soi de robusteţe rurală (pentru că-i obligau să trăiască după ritmurile naturii).

Acestea au fost înlocuite, în timp, de case comune, cu camere lipite una de alta, dar în care scandalurile, de un pitoresc aparte, cu cuvinte deocheate, au continuat cu acelaşi aplomb lingvistic. Mai apoi, mahalaua a devenit o prelungire a societăţii industrializate, purtând tarele şi însemnele urbanităţii.
 
Pasiunile fac legea în mahala

„Mahalaua extirpată din romanele menţionate e prezentată în toată splendoarea ei, ca o lume care îşi are protagoniştii, moravurile, cutumele şi ves timentaţia ei”, spune Nicolae Manolescu, care a fost şi coordonatorul lucrării de doctorat ce a stat la baza acestui volum.

Cartea arată că periferia este locuită de o umanitate crudă, dar şi duioasă, condusă de pasiuni puternice, potrivit profesorului Andrei Bodiu.
  • Autoarea a realizat un inventar al romanelor româneşti a căror acţiune este localizată în mahala, apoi a analizat „Maidanul cu dragoste”, de G.M. Zamfirescu, „Groapa”, de Eugen Barbu, şi „Amantul colivăresei”, de Radu Aldulescu, primul, interbelic, al doilea din anii ’50, al treilea, contemporan, din anii ’90.

  • Georgiana Sârbu a descris şi explozia de cărţi din perioada interbelică, ce fac panorama lumii periferice, printre care „Diplomatul, tăbăcarul şi actriţa” (1926), „Casa cu fete” (1931), de Carol Ardeleanu, „Periferie” (1935), de Constantin Barcaroiu, „Hotel Maidan” (1936), de Stoian Gh. Tudor.

 Sursa: Evenimentul zilei

Adauga la: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Comentarii (0 afisat):

Afiseaza comentariul tau comment

Va rugam introduceti codul din imagine:

Alte articole din Cultura
Stiri de ultima ora
Festivalul Callatis a ajuns la Roma
n perioada 9 - 15 august 2011, la Roma va avea loc editia aXII-a a Festivalului Callatis, Festivalul Romanilor de Pretutindeni, sub gene­ricul “Grazie Roma Callatis ti saluta”. ...
Stiri de ultima ora
Tabara internationala de pictura la Slatina
Tineri artisti din Romania, Anglia si Spania participa la Slatina, judetul Olt, la o tabara internationala de creatie. Indrumati de pictori consacrati din judetul Olt, participantii la Tabara Internationala de Creatie pentru Tineret au ca tema zugravirea de peisaje din centrul istoric al orasului, dar si imagini ale Slatinei vazuta de pe dealul Gradiste....
Stiri de ultima ora
TIFF CLUJ: Ziua Diversitatii in 5 iunie
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) organizeaza in 5 iunie Ziua Diversitatii cu o serie de evenimente in mai multe puncte din oras. ...
Stiri de ultima ora
Premiera spectacolului "Frida.Impresii" la Teatrul de Arta din Deva
Teatrul de Artă din Deva prezintă premiera spectacolului FRIDA. IMPRESII în regia lui Mc. Ranin, luni 31 Ianuarie 2011 ora 19.00, la sala Teatrului de Artă din Strada 1 Decembrie nr. 15....
Stiri de ultima ora
Ce premiere pregatesc marile bucurestene
"Vestea buna este ca incer cam sa funcționam in mod normal. Vestea proasta este ca va trebui sa economisim de pe unde putem" a declarat Mircea Diaconu Cu salariile micsorate cu 25%, cu birurile marite pe drepturile de autor, cu concedieri fortate, teatrele patriei se pregatesc totusi pentru o noua stagiune....

  • email Trimite catre un prieten
  • print Versiune de imprimare
  • Plain text Text
  • Share prin facebook Trimite prin facebook
  • Share prin Twitter Trimite prin Twitter
  • Trimite prietenilor prin yahoo messenger Trimite prin Messenger

Gluma zilei 18 octombrie 2017

Stiri de ultima ora
Pe vremea asta nasoala, barbatii care poarta blugi din aia scurti de le lasa gleznele goale, oare nu racesc la pasarica? ...
Articol intreg

Despre prietenie

Sa nu legi niciodata prietenie cu omul pe care nu-l poti respecta (Charles Darwin)

Amurg editura Rao

Care sunt granitele iubirii? Conteaza cum arata, cati ani are, cum este celalalt? Iubirea este inexplicabila si nu are limite, in nici un caz limite pe care sa le vedem cu ochiul liber. Ne indragostim de persoane total diferite, mergand uneori involuntar pe principiul polii opusi se atrag. Putem iubi persoane diferite din mai multe puncte de vedere: varsta, fizionomie, gusturi, ideologii s.a.m.d.Dar ce se intampla cand te indragostesti de cineva care nu este om, de un vampir?
Horoscop
Horoscop Berbec Horoscop Taur Horoscop Gemeni Horoscop Rac Horoscop Leu Horoscop Fecioara Horoscop Balanta Horoscop Scorpion Horoscop Sagetator Horoscop Capricorn Horoscop Varsator Horoscop Pesti
 
Follow ora7 on Twitter
Etichete
Nu exista eticheta pentru acest articol
Noteaza acest articol
0
Spatiu Publicitar